Pelakon drama terkenal, Zarina Zainuddin, 48 tahun, dikenakan hukuman denda RM17,500 oleh Mahkamah Majistret Petaling Jaya, hari ini, atas enam pertuduhan memiliki dan menjual alat kosmetik tidak bernotifikasi atau tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM).

Majistret M Bharat menjatuhkan hukuman itu selepas Zarina mengaku bersalah atas enam pertuduhan yang dibacakan terhadapnya ketika prosiding sedang berlangsung.

Bagi pertuduhan pertama tertuduh dikenakan denda RM 3000, pertuduhan kedua RM2,500, pertuduhan ketiga RM3,000, pertuduhan keempat RM2,500, pertuduhan kelima RM3,000, manakala pertuduhan keenam RM3,500.

“Saya sudah menutup syarikat itu dan hanya buat di rumah. Saya kini membuat perniagaan lain,” ujarnya sambil menitiskan air matanya memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan terhadapnya.

Ketika dibacakan fakta kes dan ditunjukkan produk yang dirampas, Zarina dilihat menganggukkan kepala serta mengesahkan barangannya itu.

Zarina didakwa atas pertuduhan menjual satu set kosmetik mengandungi sekotak Addura Black Soap, satu bekas Addura Day Cream (tujuh gram), satu bekas Addura Night Cream (tujuh mililiter). Dia juga didakwa memiliki tiga set yang sama.

Malah, dia juga didakwa atas empat pertuduhan memiliki kosmetik yang tidak bernotifikasi iaitu Addura Black Soap (68 kotak), Addura Day Cream (279 bekas), Addura Day Cream tujuh gram (89 bekas) dan Addura Day Cream 10 mililiter (205 bekas).

Zarina sebagai Orang Kena Saman(OKS) didakwa melakukannya di Addura Marketing di Subang Jaya pada 11.45 pagi, 9 Januari lalu.

Bagi semua kesalahan itu, OKS didakwa mengikut Seksyen 18A(1) Peraturan peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 yang menjadi kesalahan di bawah Peraturan 18A (15) peraturan yang sama.

Jika sabit kesalahan, OKS boleh dikenakan denda maksimum RM50,000 bagi kesalahan pertama atau maksimum RM100,000 bagi kesalahan kedua.

Pegawai Pendakwa dari Cawangan Penguatkuasaan Farmasi Selangor, Ong Sally memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal terhadap pelakon itu kerana ini bukan kesalahan kali pertama dilakukannya.

“Ia adalah perbuatan tidak bertanggungjawab dan boleh mendatangkan kesan buruk kepada pengguna. Produk tidak bernotifikasi adalah tidak diketahui kandungan dan tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan. Bagi melindungi keselamatan orang awam, mohon hukuman setimpal dikenakan terhadap OKS,” jelasnya.

“Tak suka lah,” kata pelakon itu sambil menepis telefon bimbit milik wartawan yang cuba mengambil gambarnya.

Zarina turut dilihat menutup wajahnya dengan kertas sebelum beredar dan dibawa oleh polis mahkamah bagi membayar denda berkenaan.

Sumber: Harian Metro