Rakyat Malaysia yang berada di Azad Jammu dan Kashmir atau kawasan bersempadan dengan India dikehendaki meninggalkan buat sementara wilayah atau kawasan tersebut dengan serta-merta.

Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Islamabad (STMI) melalui kenyataan di akaun rasmi Facebook menyatakan bahawa situasi keselamatan di kawasan sempadan India-Pakistan terutama di ‘line of control (loc)’, kini tegang dan semakin membimbangkan berikutan beberapa insiden melibatkan angkatan tentera kedua-dua negara itu.

“Warganegara Malaysia di Pakistan dikehendaki sentiasa bersiap siaga untuk sebarang kemungkinan, termasuk memastikan segala dokumen pengenalan diri dan perjalanan sentiasa tersedia,” tulisnya.

“Warga Malaysia juga diingatkan tidak melawat Azad Jammu dan Kashmir atau kawasan bersempadan dengan India serta mendapatkan nasihat perjalanan daripada pihak berwajib, sekiranya perjalanan tersebut tidak dapat dielakkan,” sambungnya.

bharian.com.my

Selain itu, rakyat Malaysia turut dikehendaki melaporkan sebarang pergerakan ke luar kawasan atau keberadaan mereka di sesuatu tempat kepada pihak STMI dan mematuhi sebarang arahan pihak berkuasa Pakistan dari semasa ke semasa.

Difahamkan, situasi antara New Delhi dan Islamabad dengan kedua-duanya merupakan kuasa nuklear, semakin memuncak sejak serangan pengganas di Pulwana, India pada 14 Feb lepas yang menyebabkan lebih 40 orang terbunuh dan tercedera.

Menurut laporan, kumpulan militan berpangkalan di Pakistan, Jaish-e-Mohammed, mendakwa bertanggungjawab atas serangan itu.

Sumber: Astro Awani & Bernama