Universiti Putra Malaysia(UPM) mengarahkan pensyarahnya meminta maaf secara terbuka kerana mempersoalkan status pekerja dalam industri perkhidmatan e-hailing dalam sebuah rancangan bual bicara televisyen, baru-baru ini.

Pengarah Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi UPM, Profesor Dr Azmawani Abd Rahman, berkata permohonan maaf itu perlu dibuat terhadap pihak yang terkesan dengan kenyataan tersebut.

“Bagi memurnikan situasi, UPM meminta pensyarah tersebut memohon maaf,” katanya.

Menurutnya, kenyataan Profesor Madya Dr Mohd Yusof Saari adalah pendapat peribadinya dan tidak menggambarkan pandangan rasmi UPM.

“Perkara ini sedang disiasat dan UPM masih menunggu penjelasan lanjut daripadanya. Dia dilihat berkemungkinan besar tersalah menggunakan perkataan yang bersesuaian untuk menggambarkan pendapat dan pandangannya,” ujarnya.

Difahamkan, universiti berkenaan mempunyai garis panduan kepada semua pekerja dan pelajar dalam memberi kenyataan kepada media.

“UPM juga sering memberi peringatan dan memantau warganya agar mematuhi perkara-perkara yang telah ditetapkan serta tidak memberi sebarang kenyataan berbentuk provokatif, menyinggung dan memberi persepsi negatif,” jelasnya.

Terdahulu, Mohd Yusof dalam bual bicara tersebut dilapor menyifatkan kerja penghantaran sebagai kerja tidak bermaruah.

Sumber: Sinar Harian