Hari ini, Universiti Malaya(UM) melakar kejayaan apabila mencapai kedudukan ke-70 dalam Quacquarelli Symonds World University Rankings(QS-WUR) 2020.

Pencapaian skor keseluruhan 67.1 peratus itu turut meletakkan universiti tersebut dalam kalangan tujuh peratus teratas daripada 1,001 institusi yang disenaraikan oleh QS-WUR.

Naib Canselor UM, Datuk Ir Dr Abdul Rahim Hashim, menjelaskan bahawa kejayaan tersebut menunjukkan peningkatan 17 tempat, seterusnya menjadikan UM diiktiraf sebagai salah satu universiti terkemuka di dunia dalam pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan, inovasi dan pengantarabangsaan.

“Matlamat kami adalah untuk sentiasa menjadi penanda aras UM terhadap universiti cemerlang lain di seluruh dunia,” ujarnya.

“Pencapaian ini juga sejajar dengan misi kami untuk diiktiraf sebagai institusi pengajian tinggi yang lebih tinggi di dunia dalam pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan, penerbitan dan inovasi,” jelasnya.

Menurutnya, UM telah menunjukkan peningkatan yang konsisten sebanyak 97 tempat dengan mengikuti pelan strategik universiti sejak tahun 2014.

Sumber: Harian Metro