Tun Dr. Siti Hasmah binti Haji Mohamad Ali, isteri Perdana Menteri ke-4 dan ke-7, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Pembangunan Sumber Manusia Asia (HRD) di Anugerah HRD Asia baru-baru ini untuk sumbangannya terhadap pembangunan sektor kesihatan awam Malaysia.

Menurut satu laporan di Bernama yang memetik kenyataan, kerja berterusan Dr Siti Hasmah, usaha dan inisiatif yang tidak kenal lelah dalam bidang literasi kesihatan awam dan kawalan penderaan ubat telah tiada tandingannya.

“Dr Siti Hasmah adalah perintis dan model peranan inspirasi untuk wanita di Malaysia dan di seluruh dunia.

“Beliau menonjol sebagai satu orang yang telah memberi impak besar kepada negara dengan keberaniannya, ketabahan dan kekuatan dalam watak,” kata kenyataan itu.

Dalam ucapan penerimaannya, Dr Siti Hasmah mengiktiraf kejayaannya kepada ayahnya, Mohd Ali Taib yang memaksa dia memasuki sekolah perubatan dan membantu membentuk siapa dia sekarang.

“Saya harap beliau dapat menyaksikan saya menerima anugerah ini malam ini,” katanya.

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat diberikan kepada orang-orang yang telah mempromosikan sebab-sebab pembelajaran atau projek-projek yang telah memberi impak kepada orang lain dengan ketara.

Sumber: Rojak Daily