Terdahulu pada bulan Mac, negara ini mengalami kejutan besar apabila krisis pencemaran udara di Pasir Gudang berlaku. Sekolah terpaksa ditutup kerana ramai kanak-kanak jatuh sakit dan semuanya disebabkan oleh pencemaran kimia di Sungai Kim Kim.

Kerajaan telah pembersihan besar-besaran dan dijamin bahawa kawasan itu selamat. Selepas tiga bulan kemudian, sejarah telah berulang dan ramai yang mengalami kesukaran bernafas dan 111 buah sekolah di Pasir Gudang ditutup.

Kerajaan masih belum menentukan sumber pencemaran itu tetapi pemeriksaan oleh pihak berkuasa setempat mengesan tiga gas berbahaya di puncak krisis di Pasir Gudang. Menurut The Star, metil mercaptan, acrylonitrile, dan gas acrolein didapati di udara.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin berkata kehadiran gas itu adalah anomali. Gas-gas ini boleh membahayakan kanak-kanak dan mereka yang mempunyai keadaan kesihatan seperti asma.

Walaubagaimanapun, tiada satu pun daripada gas itu yang terdapat dalam sampel darah mangsa.

“Kementerian telah memulakan langkah segera untuk melupuskan faktor-faktor yang menyumbang kepada kehadiran gas-gas tersebut.”

“Pihak berkuasa juga meneruskan usaha penguatkuasaan dan memantau kilang-kilang kimia di Pasir Gudang.”

Kami berharap krisis ini akan berakhir dengan cepat dan kami berdoa untuk kesihatan penduduk Pasir Gudang.

Sumber:Rojak Daily