Baru-baru ini, adegan yang melibatkan Fizi dalam episod Upin & Ipin dari Indonesia menggunakan skrip watak sokongan dalam siri animasi popular itu menjadi viral kerana mendakwa anak yatim tidak mendapat tempat di syurga.

Adegan itu membuatkan peminat di republik itu marah dan penonton Indonesia menuntut permintaan maaf daripada watak tersebut.

Difahamkan, adegan tersebut dibuat semasa Hari Raya di mana Fizi bersama beberapa rakannya termasuk Upin dan Ipin bercakap mengenai menziarahi kubur arwah ibu bapa mereka.

Ketika rakan mereka, Mail mengungkapkan pepatah ‘Syurga ada di bawah tapak kaki ibu’, Upin ingin tahu bertanya apa yang berlaku kepada mereka yang tidak mempunyai ibu yang Fizi dengan terang-terangan menjawab bahawa tidak ada syurga bagi anak-anak yatim.

Berikutan itu, penonton di negara berkenaan terkejut dengan adegan animasi terkenal itu.

Malah, tular di laman sosial Twitter mengenai peminat Upin & Ipin yang tersinggung menulis ‘Fizi dibatalkan’ serta mengecam watak tersebut dalam sekumpulan tweet.

Di laman Instagram rasmi Upin & Ipin, adegan itu juga disiarkan, bersama dengan kapsyen “Maafkan Fizi.”

Pengarah kandungan kreatif Les ’Copaque, Nur Naquyah Burhanuddin, menjelaskan bahawa episod berjudul‘ Syahdunya Syawal’ itu disiarkan pada hari pertama Hari Raya di MNCTV Indonesia.

“Tiba-tiba menjadi viral apabila penonton marah pada Fizi dan ia menjadi perhatian di media sosial,” ujarnya.

“Ini jelas membuktikan bahawa penonton Indonesia menyukai dan mengambil berat tentang Upin & Ipin,” jelasnya.

“Kerana itu, ramai yang beremosi ketika Fizi mengatakan tidak ada surga bagi anak-anak yatim seperti mereka,” katanya.

Walau bagaimanapun, Naquyah memahami bahawa itu bukan serangan terhadap syarikat produksi, tetapi penonton mahukan permintaan maaf daripada Fizi.

Semalam, laman Instagram rasmi siri tersebut menyatakan Fizi akan meminta maaf kepada Upin dan Ipin berbentuk video jika ada permintaan ramai.

Tambahnya, adegan itu ditulis untuk mengajukan pertanyaan ‘Di mana syurga bagi anak-anak yatim’ yang masih ada dalam kalangan masyarakat.

“Tujuan kami adalah untuk memberi kesempatan kepada penonton untuk memikirkan masalah ini,” sambungnya lagi.

Sumber: Malay Mail