PLUS Malaysia Berhad(PLUS) akan menamatkan perkhidmatan tambah nilai ‘Touch ‘n Go’ di semua lorong keluar di plaza tol Wilayah Utara dan Selatan mulai Selasa(5 November) minggu depan.

Gambar sekadar hiasan

Menurut kenyataan PLUS semalam, langkah itu dilakukan untuk mengurangkan kesesakan berikutan aktiviti tambah nilai di semua plaza tol di Wilayah Utara (antara Hutan Kampung dan Ipoh Utara) dan Wilayah Selatan (antara Seremban dan Skudai).

“Berdasarkan statistik, dianggarkan lapan peratus daripada 253,000 trafik harian di Wilayah Utara dan sembilan peratus daripada 189,000 trafik harian di Wilayah Selatan menggunakan perkhidmatan tersebut,” tulisnya.

“Ini menyumbang kepada kelewatan yang tidak sepatutnya berlaku ekoran pengguna yang kekurangan baki menyebabkan mereka terpaksa menambah nilai di lorong keluar,” jelasnya.

“Secara puratanya, setiap kali proses tambah nilai akan mengambil masa tiga minit,” katanya.

Gambar sekadar hiasan

Walau bagaimanapun, pusat khidmat pelanggan dan lorong tambah nilai di lorong masuk plaza tol terpilih masih disediakan dan beroperasi seperti biasa.

Berikutan itu, pengguna lebuh raya PLUS dinasihatkan merancang perjalanan dan memastikan kad Touch ‘n Go anda mempunyai baki yang mencukupi sebelum memasuki lebuh raya.

“Terdapat lebih 11,000 kemudahan tambah nilai di seluruh negara termasuk di mesin pengeluaran wang automatik (ATM), stesen minyak, kedai serbaneka, hentian rehat dan pusat beli belah,” tambahnya

Difahamkan, PLUS turut bekerjasama dengan Touch ‘n Go Sdn Bhd bagi memastikan kiosk ‘Touch ‘n Go’ beroperasi dalam keadaan baik setiap masa.

Sumber: Sinar Harian & Bernama