Kajian yang dijalankan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) di Amerika Syarikat sekitar tahun 1986 hingga 1989 telah mendapati terdapat beberapa tumbuhan yang amat berguna bagi menyerap bahan toksik dalam persekitaran tertutup dan mampu membersihkan udara di dalam ruangan khususnya kawasan bandar besar.

Bagi sesiapa yang mengalami Insomnia atau masalah sukar tidur pada waktu malam boleh hiaskan bilik tidur dengan 10 jenis tanaman yang dikatakan mampu membantu untuk tidur dengan lebih lena.

Gambar: Planstlive

1. Spathiphyllum atau Peace Lily antara tanaman terbaik yang dapat menyingkirkan toksin utama di dalam rumah. Ia juga menyingkirkan spora yang boleh menyebabkan alahan.

Gambar: Costafarms

2. Sansevieria atau Lidah Mertua menghasilkan lebih oksigen pada waktu malam, memberikan pengudaraan yang menyegarkan.

Gambar: Tnnursery

3. Tanaman ini seringkali dijadikan tumbuhan memanjat dinding atau tanaman gantung. English Ivy bukan sahaja cantik dilihat ia bertindak membersihkan udara juga.

Gambar: Dhgate

4. Haruman semulajadi tanaman Jasmin adalah lebih baik daripada semburan aroma Jasmin yang dicampur bahan kimia. Wangian dari bunganya mampu memberikan ketenangan dan memperbaiki mood anda.

Gambar: Plantsbenefit

5. Jangan makan gel pada daun Lidah Buaya. Ia hanya boleh digunakan pada bahagian luar kulit. Selain mampu merawat luka, ia juga menghasilkan oksidgen yang lebih pada waktu malam, membuatkan tidur anda lebih lena dengan udara segar.

Gambar: Miraclegro

6. Spider plant adalah tanaman paling mudah dijaga, dan mampu menyingkirkan toksik di udara. Ia disyorkan untuk menjadi tanaman perhiasan di ruang kediaman!

Gambar: Plantopedia

7. Perimeter daun yang kemerah-merahan pada Dracaena bertindakbalas membersihkan empat jenis toksin utama di udara, tumbuh tinggi dan sediki tajam daunnya, sesuai diletakkan di penjuru bilik.

Gambar: Thetutuguru

8. Bentuk struktur yang menarik Dwarf Date Palm pasti menjadi fokus utama. Bukan sahaja memberikan kelainan pada rekabentuk dalaman, daunnya bertindak menyingkirkan toksin berbahaya.

Gambar: Plantz

9. Tanaman yang dapat mengekalkan kelembapan udara di dalam bilik, iaitu Areca Palm dapat membantu masalah pernafasan selain menyingkirkan toksik.

Gambar: Villagenurseries

10. Daun yang lebar dan kehijauan, Philodendron mampu membersihkan udara dan merubah bilik anda tampak menarik ala tropika.

Sumber: Cari