Pada suku ketiga tahun depan, Skim Sukarela di bawah kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) bakal dilaksanakan bagi pasangan suami isteri.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah, menjelaskan bahawa skim bersifat sukarela itu membolehkan suami mencarum dua peratus daripada 11 peratus syer pekerja kepada isteri yang bekerja ataupun suri rumah.

“Semalam Dewan Negara telah meluluskan Rang Undang-Undang Kumpulan Wang Simpanan Pekerjaan (Pindaan) 2019. Kita perkenalkan satu skim sukarela bagi suami memberikan secara sukarela dua peratus daripada 11 peratus potongan yang dibuat daripada syer pekerja (suami) itu kepada isterinya,” ujarnya.

“Kriteria skim ini bagi suami mestilah bekerja dan mempunyai majikan, warganegara Malaysia. Ia juga terbuka kepada suami bukan warganegara yang status kerakyatan isteri mereka adalah warganegara,” jelasnya.

Menurutnya, kriteria-kriteria isteri yang boleh dicarum pula haruslah warganegara dan bekerja atau suri rumah.

Tambahnya, skim tersebut merupakan pengiktirafan kepada wanita sebagai jaminan masa depan mereka.

“Ia akan berhenti apabila terjadi pembubaran perkahwinan atau berlaku kematian. Kita berharap skim ini akan dapat sambutan yang baik daripada para suami yang budiman serta bertanggungjawab demi memberi jaminan masa depan kepada isteri itu nanti,” sambungnya.

Sumber: Sinar Harian & Bernama