Pengguna Facebook yang menghubungkan nombor telefon mereka pada akaun masing-masing kini berhadapan dengan risiko bahaya. Ini kerana berjuta-juta nombor telefon yang dipautkan ke akaun Facebook telah dijumpai dalam talian.

Server terdedah itu mengandungi lebih daripada 419 juta rekod di beberapa pangkalan data pengguna di seluruh dunia, termasuk 133 juta rekod pada pengguna Facebook berasaskan A.S., 18 juta rekod pengguna di U.K., dan satu lagi dengan lebih daripada 50 juta rekod pada pengguna di Vietnam.

Server itu difahamkan tidak dilindungi dengan kata laluan, dan sesiapa sahaja boleh mencari dan mengakses pangkalan data tersebut. Menurut TechCrunch, mereka telah mengesahkan beberapa rekod dalam pangkalan data itu dengan memadankan nombor telefon pengguna Facebook yang ID Facebook tersenarai mereka. Mereka juga memeriksa rekod lain dengan memadankan nombor telefon terhadap ciri reset kata laluan Facebook sendiri, yang boleh digunakan untuk memperlihatkan sebahagian daripada nombor telefon pengguna yang dipautkan ke akaun mereka.

Beberapa rekod juga mempunyai nama, jantina dan lokasi pengguna mengikut negara. Ini adalah kelewatan keselamatan terkini yang melibatkan data Facebook selepas beberapa insiden sejak isu Cambridge Analytica, yang menyaksikan lebih daripada 80 juta profil dikikis untuk membantu mengenal pasti pengundi swing pada pilihan raya presiden A.S. 2016.

Isu terbaru ini mendedahkan berjuta-juta nombor telefon pengguna hanya dari ID Facebook mereka, meletakkan mereka pada risiko panggilan spam dan serangan SIM-swapping, yang bergantung kepada pembekal perkhidmatan untuk memberikan nombor telefon seseorang kepada penyerang. Dengan nombor telefon orang lain, penyerang boleh membuat semula kata laluan pada mana-mana akaun internet yang dikaitkan dengan nombor itu.

Namun begitu, menurut wakil daripada Facebook, Jay Nancarrow berkata, data yang bocor itu adalah data lama dan tidak lagi digunakan.

Sumber: TechCrunch