Berikutan tular kisah seorang pemilik bundle di Kampung Tualang Salak, Jelawat, Bachok, Kelantan, terjumpaa sejumlah wang sebanyak 550,000 yen (RM20,755.84) ketika membuka guni bundle di kedainya.

Pemilik kedai tersebut, Wan Mohamad Adam Wan Mohamed, 29 tahun, menemui wang itu yang diletakkan dalam beg duit yang diselitkan di kot baju.

nstp.com.my

“Saya terkejut melihat wang tunai yang terlalu banyak dan membuat kiraan sebelum mengambil gambar dan memuat naik di Facebook (FB) 9.20 malam kelmarin,” ujarnya.

ohbulan.com

Walau bagaimanapun, Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, memberitahu bahawa sesiapa saja yang menemui wang sama ada di tepi jalan atau di mana-mana kawasan dan gagal mengesan pemilik, ia perlu diserahkan kepada jabatan agama.

Menurutnya, wang yang ditemui tanpa pemilik dan tidak dituntut oleh sesiapa perlu diserahkan kepada Baitulmal untuk kegunaan umum.

Jika di Kelantan, wang berkenaan perlu diserahkan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) untuk diuruskan.

“Jika wang yang ditemui itu ada pemilik, cari tuannya dahulu. Sekiranya gagal mencari pemilik baru serahkan kepada Baitulmal,” ujarnya ketika mengulas mengenai kisah Adam menjumpai sejumlah duit tunai yang banyak di dalam baju bundle di kedainya.

“Tidak kira wang itu dari negara kita atau negara lain, ia tetap wang yang ditemui tanpa pemilik. Orang yang menemui tidak boleh menggunakan wang itu kerana ia bukan haknya,” jelasnya.

Sumber: Harian Metro