Setelah lima tahun berkomplot untuk mengelar wajah pesaing restorannya, pemilik restoran murtabak popular Zam Zam dan bekas rakannya dijatuhi hukuman penjara, semalam.

straitstimes.com

Menurut laporan Today, Zackeer Abbass Khan, 49 tahun, dikenakan hukuman penjara enam tahun serta enam sebatan kerana mendalangi serangan itu.

Bekas rakannya yang juga ahli kongsi gelap, Anwer Ambiya Kadir Maideen, 50 tahun, dikenakan hukuman penjara lima setengah tahun, namun tidak dikenakan sebatan kerana pesalah berusia lebih 50 tahun tidak boleh dikenakan hukuman sebat mengikut undang-undang di Singapura.

Kedua-dua lelaki yang tidak dijamin itu didapati bersalah pada Mac lalu kerana bersubahat mencederakan penyelia Restoran Victory, Liakath Ali Mohamed Ibrahim.

bernama.com

Peguam Zackeer, Sabrinder Singh, berkata laporan itu mengatakan bahawa anak guamnya akan membuat rayuan terhadap keputusan Hakim Daerah Mathew Joseph, sementara Anwer akan mula menjalani hukumannya pada 6 Julai depan.

Difahamkan, kes itu dirujuk sebagai persaingan perniagaan hampir seabad lalu di antara Zam Zam dan Victory, yang terletak bersebelahan di North Bridge Road di kawasan Bugis di Singapura.

Menurut pihak pendakwaan, Zackeer dan Liakath merupakan rakan niaga tetapi gagal dalam usahasama perniagaan kerana Zackeer disaman dan ‘ditipu’ sebanyak $80,000 hasil penjualan.

straitstimes.com

Difahamkan, Liakath, yang bekerja di Zam Zam sejak tahun 1985 berhenti pada tahun 2014 untuk bekerja dengan Restoran Victory. Kemudian, Zackeer menyimpan dendam terhadap bekas rakannya itu.

Kedua-dua restoran itu sering merebut pelanggan sehingga menimbulkan ketegangan antara pihak pengurusan dan kakitangannya, ujar Hakim Daerah Mathew.

Berikutan itu, kejadian tersebut meninggalkan parut kekal sepanjang lima sentimeter di bahagian bibir atas kanan Liakath. 

Sumber: Bernama & Sinar Harian