Setelah dua dekad beroperasi, Kumpulan Parkson sedang menutup saluran keluarnya di Suria KLCC. Parkson mengumumkan berita itu di laman Facebook menerusi satu laman entri, pengendali jabatan itu berkata “moving out sale” akan berlaku di outlet KLCC sehingga 17 Feb 2019.

Parkson mempunyai tiga tingkat dan 126,000 kaki persegi dibuka pada tahun 1998. Parkson merupakan salah satu penyewa Suria KLCC paling awal. Semasa sidang akhbar dijalankan, syarikat itu tidak menjawab kepada pertanyaan dari StarBiz diatas sebab penutupannya.

Gambar: Places and Food

Pada tahun 2016, butik British India kehilangan tawaran undang-undang untuk terus beroperasi di premisnya di tingkat satu di Suria KLCC. Mahkamah Tinggi menolak saman oleh pemilik butik BTC Clothier Sdn Bhd untuk terus beroperasi di lokasi utama, mendapati bahawa penamatan penyewaannya adalah sah.

Menurut laporan, pengasas BTC Clothier, Liew Yam Ngoon, mendakwa tindakan Suria KLCC terhadap syarikatnya memberi gambaran bahawa ia membezakan antara jenama-jenama di Malaysia. Dalam tuntutan balasnya, Suria KLCC menyatakan bahawa perjanjian penyewaan telah tamat tempoh dan ia memberi pilihan kepada British India untuk diperbaharui.

Suria KLCC juga mendakwa tidak mempunyai keinginan untuk mengekalkan British India sebagai penyewa, dan tawaran untuk berpindah hanya untuk memberikan peluang untuk terus menjalankan perniagaan.

Gambar: mdfaiez84

Tahun lepas, Kumpulan Parkson menutup 220,000 kaki persegi outlet Maju Junction yang terletak di persimpangan Jalan Sultan Ismail-Jalan Tunku Abdul Rahman. Pada masa itu, Parkson merupakan penyewa utama di kompleks beli-belah itu dan mula beroperasi di sana pada tahun 2014.

Kumpulan itu juga menutup cawangan di Plaza Sungei Wang Plaza seluas 107,000 kaki persegi yang dibuka pada tahun 1987, serta outlet Parkson Flemington di Ho Chi Minh City, Vietnam. Berikutan penutupan itu, jurucakap syarikat telah dipetik oleh StarBiz sebagai berkata bahawa penutupan itu perlu kerana perubahan dinamik pasaran.

Sumber: The Star