Baru-baru ini, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan(JAHEAIK), telah mengeluarkan notis hadir sesi khidmat nasihat kepada 39 wanita yang dikesan berpakaian tidak sopan dalam operasi dijalankan sekitar Kelantan.

Malah, dua individu turut diberi notis sama atas perbuatan tidak sopan iaitu tidak berpuasa dalam operasi yang bermula jam 10 pagi hingga 7 malam itu.

Selain itu, JAHEAIK juga memberi teguran secara lisan kepada lapan individu terhadap kesalahan berpakaian tidak sopan.

Ketua Penolong Pengarah(Penguatkuasaan Undang-Undang Syariah) JAHEAIK, Mohd Fadzuli Mohd Zain, menjelaskan bahawa seramai 70 orang penguatkuasa terdiri daripada pelbagai agensi seperti Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam, Polis Diraja Malaysia(PDRM) dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan(AADK) terbabit dalam operasi tersebut.

Gambar sekadar hiasan

Menurutnya, selepas taklimat, anggota dipecahkan ke beberapa lokasi di sekitar bazar Ramadan, premis kedai makan, bank dan pusat beli-belah.

Tambahnya, operasi berkenaan berjalan lancar dan tiada sebarang kejadian tidak diingini berlaku sepanjang operasi berlangsung.

“Operasi sama akan dijalankan dari semasa ke semasa sepanjang Ramadan ini untuk memastikan orang ramai mematuhi peraturan ditetapkan,” sambungnya.

Sumber: Harian Metro