Baru-baru ini, Majlis Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan penggunaan alat pengimbas di kaunter keselamatan Lapangan Terbang Kuala Lumpur(KLIA) oleh umat Islam adalah dibenarkan.

Penjelasan itu dibuat Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, di laman Facebooknya semalam berikutan pertanyaan berhubung visual bentuk tubuh yang terzahir dalam bentuk dua dimensi atau 2D setelah melalui alat pengimbas tersebut.

“Pagi ini bermusafir ke Pulau Pinang atas beberapa urusan. Melihat alat pengimbas yang baru diletakkan di KLIA ini, mengingatkan saya kepada Tuan Halim Othman bersama delegasi daripada Malaysia Airports Holdings Berhad(MAHB) yang bertemu dengan saya bagi mendapatkan fatwa berhubung penggunaan alat pengimbas ini,” ujarnya.

“Alhamdulillah, dengan kerjasama yang amat baik daripada pihak MAHB, Majlis Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan bahawa penggunaan alat pengimbas ini adalah dibolehkan dengan syarat mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” jelasnya.

Tambahnya, usaha yang dilakukan MAHB dalam memastikan keselamatan penumpang dengan menyediakan alat pengimbas bersekuriti tinggi wajar diberi pujian dan penghargaan.

Sumber: Sinar Harian