Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, Terengganu, memerintahkan sembilan pihak termasuk lima bekas pelajar Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud(SESMA) membayar tuntutan RM616,634.20 kepada seorang bekas pelajar sekolah tersebut yang menjadi mangsa buli mereka empat tahun lalu.

ohmymedia.cc

Hakim mahkamah, Datuk Zainal Azman Ab Aziz, membuat keputusan itu selepas membenarkan tuntutan difailkan plaintif yang semasa kejadian itu berusia 14 tahun melalui bapanya, Ahmad Fauzi Abdullah, 50 tahun, pada 2 April 2017 lalu.

Zainal Azman memerintahkan lima pembuli yang juga bekas pelajar sekolah itu dan defendan pertama hingga lima yang kini berusia 21 tahun, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Sulaiman Ngarif(defendan keenam), bekas pengetua SESMA, Meriam Jusoh(defendan ketujuh), Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan Malaysia(defendan kelapan) dan kerajaan Malaysia(defendan kesembilan) membayar tuntutan itu.

Dalam penghakimannya, Zainal Azman menjelaskan bahawa kejadian buli pada 26 April 2015 membabitkan plaintif yang ketika itu berusia 14 tahun menampakkan kecuaian pihak sekolah dan seperti dirancang kerana ia berlaku di bilik asrama ketua pengawas.

“Pihak sekolah dilihat begitu cuai kerana tidak membuat kawalan sedangkan kejadian berlaku di dalam bilik asrama ketua pengawas, bukannya di tepi longkang atau di kaki lima,” ujarnya.

“Jadual warden bertugas sudah disusun begitu cantik, tetapi tidak berguna jika tak menjalankan tugas diamanahkan. Lebih baik letak jawatan dan jadi guru biasa sahaja,” jelasnya.

“Bagi defendan keenam dan ketujuh pula, mereka cuai dalam menjalankan tanggungjawab memastikan kebajikan warga sekolah terutama keselamatan pelajarnya,” katanya.

Difahamkan, plaintif diwakili peguam, Wan Azliana Wan Adnan dan Hisyam Yusof dari W A Wan Adnan & Assoc.

ohmymedia.cc

Akibat dipukul, ditendang dan ditampar oleh pelajar tingkatan lima dalam kejadian buli itu, mangsa yang ketika itu pelajar tingkatan dua kehilangan pendengaran sebelah kanan kerana gegendang telinga pecah menyebabkannya tidak boleh melakukan aktiviti air seumur hidup serta mengalami beberapa kecederaan lain.

Selain itu, plaintif yang juga pelajar pintar dan memperoleh keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah pada 2013 turut mengalami tekanan perasaan dan trauma sehingga terpaksa bertukar ke sekolah lain pada Julai 2015.

Ibu plaintif, Rusaila Abdullah, 43 tahun, hadir ke mahkamah untuk mendengar keputusan mahkamah bersyukur kerana keputusan memihak kepada anak lelakinya.

“Alhamdulillah bersyukur semuanya sudah selesai. Apa yang kami lakukan ini(tuntutan) bukan untuk wang, tetapi demi pembelaan anak kami yang masih trauma sehingga hari ini dan hilang pendengaran akibat dibuli,” ujarnya.

Pada April 2017, media digemparkan dengan seorang pelajar yang menjadi mangsa buli memfailkan tuntutan sebanyak RM2 juta terhadap sembilan pihak termasuk lima pembulinya di Mahkamah Tinggi.

Sumber: Harian Metro