Kerajaan Negeri Melaka telah bersetuju untuk membantu kos penerbangan dan pengangkutan keluarga bayi berusia lapan bulan, Ainul Mardhiah Ahmad Safiuddin yang menderita sakit kanser ‘Germ Cell Tumor’ di bahagian mulut, ke United Kingdom (UK).

Adly Zahari, Ketua Menteri berkata, Kerajaan Negeri secara dasarnya bersetuju untuk membantu memudahkan urusan keluarga itu mendapatkan rawatan di luar negara. Walau bagaimanapun, beliau tidak menyatakan jumlah bantuan yang akan diberikan Kerajaan Negeri bagi membantu keluarga dari Ayer Molek di sini.

“Kos pembedahan itu agak tinggi, buat masa ini kita akan berikan bantuan dari segi untuk beliau dan keluarganya ke luar negara, daripada kos penerbangan dan pengangkutan itu kita bantu,” katanya kepada pemberita di sini pada Jumaat.

Bapa kepada bayi itu, Ahmad Safiuddin Ahmad Razak, 24, berkara kepada Bernama bahawa beliau berserah kepada Allah dan memohon kepada semua pihak mendoakan anaknya sembuh seperti biasa. Pada Khamis lalu, media melaporkan Ainul Mardhiah dijangka berlepas ke UK minggu hadapan, bagi menerima rawatan daripada doktor pakar di negara berkenaan.

Kes itu telah mendapat perhatian doktor pakar pelatih surgikal kelahiran Malaysia yang bertugas di hospital United Kingdom, Dr Nur Amalina Che Bakri yang menyatakan hasratnya untuk membantu dan cuba menghubungi beberapa kenalannya daripada pelbagai bidang kepakaran bagi membincangkan mengenai kes bayi itu.

Sumber: Awani