Gambar: Skinconcept

Pernah tak anda bangun tidur dan anda mendapati bahawa ada jerawat merah di muka? Jika perkara sebegitu terjadi, jika boleh anda hanya mahu tinggal di rumah supaya tiada siapa nampak anda, dan anda tak mahu pergi bertemu rakan-rakan atau rakan sekerja anda.

Kita semua pernah merasakan sebegitu dan walaupun kita sudah dewasa, ada juga yang masih tidak tahu tentang masalah-masalah kulit yang ada. Malah, terdapat keadaan kulit tertentu yang mungkin bertambah buruk dengan apabila usia kita meningkat.

Beberapa masalah ini mungkin disebabkan genetik, yang lain-lain mungkin disebabkan oleh kebersihan, alahan, dan faktor persekitaran. Oleh itu, penting untuk anda mengenal pasti keadaan kulit yang anda miliki, serta jenis rawatan dan produk penjagaan kulit yang sesuai untuk anda.

Berikut adalah beberapa masalah kulit yang biasa dihadapi oleh rakyat Malaysia dan tips praktikal untuk membantu mengurangkan masalah tersebut:

1. Jerawat Dewasa

Gambar: Healthliving.today

Ini adalah salah satu masalah kulit yang paling biasa yang dialami oleh orang dewasa Malaysia. Jerawat atau jeragat tidak semestinya hilang selepas akil baligh. Malah, sesetengah orang dewasa hanya mendapat jerawat selepas semakin tua, dan ini boleh disebabkan oleh banyak sebab termasuk hormon, tekanan, diet, atau kebersihan diri.

Tips mengatasinya:

1. Kurangkan pengambilan gula kerana terlalu banyak insulin boleh menyebabkan liang anda tersumbat.
2. Berhenti menyentuh wajah anda dan memicit jerawat anda.
3. Kurangkan tahap tekanan anda dengan mendapatkan tidur yang cukup.
4. Gunakan kaedah pembersihan dua kali setiap malam untuk pembersihan yang lebih mendalam.

2. Ekzema

Gambar: Eczemaliving

Ekzema adalah masalah biasa di kalangan rakyat Malaysia yang sering menyebabkan kulit anda menjadi merah, gatal, dan meradang. Dalam kes-kes yang teruk, sesetengah orang menggaru diri mereka tanpa sedar sehingga berdarah. Orang yang mempunyai masalah ekzema mungkin juga sensitif kepada sabun, kosmetik, atau kuman di udara.

Tips mengatasinya:

1. Gunakan losyen pelembab untuk mengurangkan kegatalan dan biarkan kulit anda lebih hidrasi.
2. Berhati-hati dengan penyebab ekzema anda muncul.
3. Beralih kepada produk penjagaan kulit dan produk pencuci wangi tanpa wangian.
4. Jauhkan dari peluh dan kotoran, dan gunakan pembasuh muka yang tidak kasar agar kulit anda bersih dan kering.

3. Ruam Panas

Dari jauh, ruam panas kelihatan seperti manik peluh, dan boleh menyebabkan anda berasa gatal dan berduri. Ia biasanya disebabkan oleh haba dan kelembapan yang menyebabkan saluran peluh anda menjadi tersumbat dan menyebabkan keradangan.

Tips mengatasinya:

1. Ruam haba biasanya akan berkurangan apabila badan anda sejuk.
2. Cuba mengelakkan ruam panas dengan memakai pakaian longgar dan mengelakkan haba melampau.
3. Rujuk doktor jika ruam panas anda berlanjutan atau masalah lain muncul seperti sakit, bengkak, atau kemerahan yang tidak hilang.

4. Lebam Merah

Lebam merah adalah masalah pada kulit yang boleh merebak untuk membentuk kawasan pembengkakan yang lebih besar. Keadaan kulit ini boleh disebabkan oleh cahaya matahari atau sebab-sebab yang tidak diketahui dan sering dicetuskan oleh alahan biasa seperti makanan laut, susu, dan pencuci pakaian.

Tips mengatasinya:

1. Mencari pencetus yang menyebabkan sarang anda menyala.
2. Doktor boleh memberikan ubat antihistamin untuk melegakan lebam merah.
3. Letakkan kain sejuk dan basah di kawasan yang terjejas untuk mengurangkan bengkak dan gatal.
4. Pakai pakaian longgar dan cuba kekal dalam persekitaran yang sejuk.

5. Tompok Hitam

Tompok gelap biasanya tidak berbahaya, tidak menyakitkan, dan mempunyai tekstur yang sama seperti kulit anda yang lain. Ini kadang-kadang disebabkan oleh pendedahan matahari dan juga boleh menjadi kesan berlarutan jerawat yang pernah ada atau penggunaan produk penjagaan kulit yang keras. Mereka boleh dimatikan atau dikeluarkan dengan ubat-ubatan atau prosedur kosmetik yang betul.

Tips mengatasinya:

1. Untuk mengelakkan tompok gelap, gunakan pelindung matahari sebelum keluar ke tempat yang mempunyai cahaya matahari.
2. Gunakan produk penjagaan kulit yang sesuai untuk jenis kulit anda.
3. Doktor anda boleh menetapkan ubat atau prosedur kosmetik seperti rawatan laser untuk menghilangkan tompok gelap anda.

6. Kulit Kering

Gambar: Liveabout

Mesti ada suatu masa anda mengalami kulit kering yang mungkin boleh jadi sangat menjengkelkan terutama jika kulit anda mula retak atau menjadi kering. Kulit kering boleh disebabkan oleh cuaca panas, terlalu banyak penghawa dingin, berenang yang kerap, produk penjagaan kulit yang keras, atau keadaan kulit yang sedia ada. Walaupun kulit kering adalah perkara biasa, ada cara untuk mengurusnya.

Tips mengatasinya:

1. Guna pelembap muka. Ini adalah benda wajib!
2. Gunakan pembersih kulit yang sesuai dan elakkan produk penjagaan kulit yang keras dan wangi.
3. Kurangkan penggunaan scrub anda untuk membolehkan kulit anda mengekalkan minyak semula jadi di muka.
4. Jauhi haba berlebihan, dan gunakan air suam apabila mencuci muka anda.

Sumber: SAYS