Esok bermulalah hari pertama berpuasa. Ramai yang tidak sabar menantikan bulan Ramadan yang penuh makna ini. Namun begitu, ada sesetengah yang mudah terkena sakit perut atau gastrik, terutamanya pada beberapa hari terawal puasa.

Jom ketahui beberapa tips ini untuk membantu anda mengawal gastrik agar dapat berpuasa dengan lebih lancar dan selesa tanpa kesakitan.

1. Jenis Makanan & Minuman Yang Perlu Dielakkan

Pemilihan makanan sihat amat membantu mengawal masalah gastrik. Berikut adalah jenis makanan yang perlu dielakkan atau dihadkan:

– Makanan bergoreng
– Makanan pedas dan berempah
– Makanan di dalam tin – kerana kandungan asid yang tinggi
– Minuman bergas
– Makanan yang mempunyai asid tinggi – contohnya limau, oren, tomato
– Minuman yang tinggi kandungan kafein seperti teh, kopi
– Makanan yang diproses seperti sosej dan nugget

2. Ketika Berbuka

Gambar: Small N Hot

Ketika berbuka, makanlah dalam kuantiti yang sederhana. Elakkan makan terlalu banyak dan jarakkan pengambilan pemakanan.

Contohnya anda boleh berbuka dengan buah kurma dan segelas air seterusnya solat Maghrib dahulu. Kemudian barulah makan nasi bersama lauk pauk dalam kuantiti sederhana.

Selesai solat terawih pula, banyakkan makan buah-buahan yang tidak berasid, biskut oat atau roti.

3. Ketika Bersahur

Seeloknya lewatkan sahur, iaitu ketika hampir waktu imsak. Cuba elakkan makan sahur terlalu awal, contohnya jam 2 atau 3 pagi dan tidur semula sehingga pagi.

Anda digalakkan minum segelas susu semasa sahur. Hal ini dapat mengurangkan simptom gastrik dan ulser peptik. Tabiat tidur selepas selesai sahur atau berbuka boleh menyebabkan gastrik dan masalah pencernaan.

4. Jangan Merokok Dan Makan Lewat Malam

Bulan puasa adalah bulan yang paling ideal untuk anda berhenti merokok. Merokok bukan saja membahayakan kesihatan, tetapi ia juga boleh menjadi penyumbang kepada gastrik.

Makan selepas solat terawih atau moreh/supper juga seeloknya perlu dijarakkan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur.

5. Minum Air Kosong

Minum air kosong secukupnya sepanjang malam di waktu Ramadhan. Ramai yang ‘terlupa’ minum air kosong sebab macam-macam jenis minuman yang menggiurkan dijual di pasar Ramadhan.

Air kosong penting bagi melancarkan sistem pencernaan dan mengelakkan gastrik atau sakit perut yang dihadapi di siang hari.

Mengikut saranan KKM, anda sepatutnya boleh mencukupkan 8 gelas air sehari dengan jadual minum air seperti berikut:

-1 gelas ketika bangun sahur
-1 gelas selepas makan sahur
-1 gelas semasa berbuka puasa
-1 gelas selepas makan
-1 gelas selepas solat maghrib
-1 gelas selepas solat isyak
-1 gelas selepas solat terawih
-1 gelas sebelum tidur

6. Makanan & Minuman Yang Digalakkan

Banyakkan makan makanan karbohidrat kompleks atau yang berasaskan bijirin gandum, seperti beras perang, kekacang badam dan oat. Cuba gunakan teknik memanggang atau kukus untuk mengelakkan makanan bergoreng dan berminyak.

Selain air kosong, anda boleh minum susu atau smoothie buah-buahan yang tidak berasid seperti kurma dan pisang.

7. Makan Ubat

Hand holding pills

Jika anda diberikan ubat oleh doktor, jangan lupa mengambil ubat mengikut preskripsi doktor. Sekiranya diserang gastrik yang teruk, anda boleh mendapatkan suntikan di klinik jika perlu.

Sumber: Sirap Limau