Sesiapa yang mengalami keguguran rambut dan kelemumur mesti akan rimas kerana kulit kepala berasa gatal, rambut gugur dengan jumlah yang banyak setiap kali sikat rambut dan selepas mandi.

Seorang pengguna Facebook, Eka Farinna, berkongsi tips untuk menghilangkan masalah keguguran rambut dan kelemumur dengan berkesan.

Dia yang mengalami masalah rambut yang sama sejak lima tahun lepas nekad untuk membeli produk-produk rambut yang mampu menghilangkan masalah yang dihadapinya.

“Eka dah cuba selama 2 bulan lebih dah. Amazing woww dah tak ada rambut gugur lagi (gugur sehelai dua tu normal la) dah tak ada rambut kelumumur, dan anak rambut tumbuh dengan cepat & jayanya, lepas pakai ni uollss jangan risau rambut akan lebat gila.Then akan protect kulit kepala kita,” jelasnya.

Guys, Seborin ni tonic tau! Bukan shampoo ya. Cara guna dia lepas guna shampoo dan selesai ja mandi, lap dengan tuala bagi kering sikit rambut. Ambil tonic ni spray ja kat kulit kepala urut la sikit2 dalam 1 minit then biarkan. Jangan bilas. Memang akan bau macam ubat sikit tapi kejap ja dalam 10 minit mcm tu akan hilang . Bila spray kat kulit kepala tu rasa best je sejuk2 gitu meresap masuk. Bukan spray kat rambut ya tapi kat kulit kepala !! Kalau tak basah rambut boleh je spray2 sebelum nak tidur.

Korang boleh tuang dalam botol spray yg kecik tu boleh beli kat kedai Eco RM2 (dapat 2 botol) senang nak bawa ke mana2.

Seborin ni kalau yg original dia mesti ada tulisan German tau kat belakang sticker bahasa Inggeris tu. Harga dalam Rm51++ Botol besar (400ml). Quite Expensive tapi benda ni pakai sikit2 ja in syaa Allah tahan la dalam 6bulan untuk sebotol tu. Berbaloi la kan..silap2 setahun pun boleh.

Seborin hair tonic ni tak berminyak. Ia mengandungi extract root ginger dan Pro-Vitamin B5 bagi menguatkan akar rambut dan menyihatkan kulit kepala kita. Ada setengah salun rambut memang guna tonic ni.

Ni shampoo yang Eka guna selama ni “Botaneco Garden” yg variasi Hair Fall Control. Dekat Guardian ada jual. Kat Watson Eka cari tak pernah jumpa. Harga promosi dalam RM14++ Kat atas tu dia ada mention Free From Paraben, Silicon & Sulphates.

Shampoo ni mengandungi 100% oil seperti organic Babbasu Oil, Boabab Oil, Chufa Oil & Sunflower Oil untuk melembapkan rambut kita. Bau dia kadang2 rasa macam bau alam flora herba2 pun ada. Ni product local made in Malaysia.

Ni kadang2 Eka jemu pakai shampoo Botaneco Garden tadi, Eka tukar2 pakai shampoo yang ni. Moist Diane made in Japan. Bau dia lembut ja. Ni pun sama No paraben, silicon & sulphate. Mengandungi organic argan oil untuk memelihara rambut kita. Tapi mahal sikit harga dia Rm31. Mungkin sebab dari Jepun .

Selain dua shampoo ni, mungkin korang boleh cuba juga shampoo Himalaya. Eka pernah beli juga sebelum ni tapi tak ingat nak ambil gambar. Ramai yang bagi feedback positif.

Ni korang boleh beli juga kat website Watson tapi kadang2 Low in Stock @ Out of Stock. Mungkin ramai yang beli sebab stock dia terhad ja.

Sumber: Fb Eka Farinna