Salah satu dari masalah kulit muka yang sering dihadapi oleh wanita adalah parut hitam di muka. Jika parutnya banyak, kita pasti akan rasa rendah diri dan tidak yakin untuk keluar bersama rakan-rakan.

Gadis yang bernama Izzaty Jamal mendapat ribuan ‘share’ di Facebook apabila dia berkongsi tips dan produk yang sesuai untuk menghilangkan parut hitam di muka. Apa yang menarik tentang perkongsian itu adalah kerana produk-produk itu boleh didapati di ‘drugstore’ dan harganya berpatutan!

Berikut adalah 3 produk yang boleh digunakan untuk hilangkan parut hitam di muka:

1. Nano White Dark Spot Corrective Serum

Diperkaya dengan Vitamin C, Minyak Pokok Teh dan Alga Laut untuk meringankan bintik gelap, kesan jerawat yang lalu dan mengurangkan jerawat untuk kulit yang lebih cerah. Ia juga dapat mengurangkan jerawat dan mengurangkan sebum berlebihan. Ia juga dapat mengawal sebum yang berlebihan untuk mengurangkan minyak yang berlebihan pada kulit.

Harga: RM56.05

2. Garden Of Eden, Rosa E Pigmentation Serum

Satu elixir minyak biji rosehip tulen yang disokong dengan minyak biji anggur dan vitamin E semula jadi, Rosa E Pigmentation Serum mencerahkan pigmentasi dan tanda jerawat serta meningkatkan kulit keseluruhan kulit. Dengan asid lemak penting yang diperoleh daripada minyak biji rosehip & minyak biji anggur, serum ini melembapkan dan menyuburkan kulit, sambil menggalakkan pertumbuhan semula dan pembaikan sel.

Antioksidan yang kuat seperti vitamin E semula jadi & minyak biji anggur melindungi kulit daripada radikal bebas berbahaya, dan pada masa yang sama, mempromosikan pengeluaran kolagen yang membantu menegangkan kulit dan mengurangkan garis-garis halus & kedut. Gunakan Rosa E Serum pada waktu malam dan bangun dengan kulit yang lembut, licin dan cerah.

Harga: RM33.01

3. Cosmoderm Luminuous Pearl Dark Spot Corrector

Serum anti-jeragat yang diperkayakan dengan anti-oksidan dan aktif pencerahan terbaik dari sumber tumbuh-tumbuhan

• Membantu memudarkan jeragat
• Tona kulit jadi lebih cerah dan sekata
• Diguna sebagai langkah penting dalam kitaran pembaharuan kulit

Harga: RM39.02

Sumber: Hijabista