Jarang kita lihat perkongsian itinerari percutian atas kapal kerana kita sedia maklum ianya mahal. Tetapi, apa salahnya dapat naik kapal ala-ala Titanic sekali seumur hidup kan?

Seorang pengguna laman Facebook, Sara Damia, berkongsi pengalamannya bercuti di atas Mariner of the Sea, ROYAL CARIBBEAN CRUISE selama lima hari empat malam.

Difahamkan, laluan kapal itu melalui tiga negara Asia Tenggara iaitu Singapura, Malaysia dan Thailand. Malah, anda boleh turun serta melancong di negara-negara berkenaan mengikut masa yang ditetapkan.

Hari pertama

4:30pm kapal akan gerak dr singapore..tp tolong hadir awal,at least tak kelam kabut sbb sesi register nk masuk tu kena beratur,dia akan scan muka sorang2 dan setiap org akan dapat satu kad..kad ni lah kunci bilik korang,dan kad ni yg digunakan keluar masuk kapal..sepanjang percutian ni tulah id korang sbb dia pgg passport kita..masuk je kapal ni korang mesti rasa teruja sbb setiap sudut setiap ruang hiasan mcm dlm istana,so boleh lah acah2 ank raja dlm tu ? hari pertama adalah hr suai kenal dgn kapal korang..yg book bilik bhgian tepi sgt bertuah sbb korang ada beranda siap kerusi menghadap laut,boleh tgk view dr bilik je,xpyh keluar..kapal ni ada 15tingkat atau lebih,tak berapa igt,hahaha,dan dlm ni ada byk benda korang boleh buat..ada shopping mall,gym,spa,swimming pool,ice skating,cinema,studio game dewasa & kanak2,n utk non muslim ada casino & nightclub..ap2 je pun yg korang nk buat atas kapal ni termasuk nk makan & tgk show yg diadakan adalah free,kecuali kt shoping mall nk beli apa2,tu kenalah bayar..korang xkn lapar dlm kapal ni sbb terlalu mewah dgn makanan,pilih je nk makan apa,boleh obesiti 5hr dlm ni ? semua halal,yg tak halal ada tulis..lagipun setiap makanan ada label,so boleh tgk kalau tulis pork tu tak boleh makan.

Hari kedua

7am-3pm Hari kedua jalan2 kl,mostly org luar negara yg turun,peluang ni diorang gunakan utk tgk klcc,jalan2 shopping mall kt negara kita & mkn makanan tempatan,tp sis turun juga smpai jeti,hirup udara luar pastu masuk balik kapal..korang takkan buntu fikir apa nk buat sbb setiap lif tepi dia ada skrin besar show setiap aktiviti yg sedang dijalankan,siap ada tulis tingkat berapa & nama aktiviti,so join jelah,kan free..actually jadual aktiviti setiap hari diorang ada bagi notis kt bilik,tv dlm bilik tu pun ada channel inform aktiviti2 atas kapal dan setiap malam akan ada show istimewa,cntoh malam ni Magic show,esoknya teater,esoknya pertunjukan ice skating,nyanyian dan lain2,so kena alert kalau xnk terlepas..in case korang tak minat show yg ada pd mlm tu,korang boleh je buat aktiviti lain,makan ke,nk berendam dlm swimming pool ke,atau tgk movie,xde org marah,suka hati..kalau bosan tgk wayang tertutup boleh pegi tingkat atas sekali yg takde bmbung tu,ada wayang skrin besar,best tau,seronok,smbil dgr bunyi air laut dan pemandangan langit biru gituu.

Hari ketiga

10am-10pm Ok,berhenti 12jam kt sini..utk turun ke thailand kena naik bot,nt turun tepi laut..tp xpyh takut sbb botnya cantik & safety siap ada bumbung & tingkap,xyh risau jatuh ke laut k ? kt sinilah tmpt paling sesuai utk cr souvenir,so dr malaysia korang siap2 kena tkr duit thai utk guna belanja kt sini..antara aktivi laut yg ada termasuklah jetski & paracut,alang2 dh smpai jgn lupa try skli coconut shake dia..pastu korang boleh naik tuk-tuk pusing2 thailand,jalan shoping mall dia,pegi urut sebab murah (yg ni paling femes) dan try makanan2 thai..habis je buat semua ni mmg ngam2 masa yg dia bagi,pkul9 dh naik semula bot balik ke kapal..antara byk2 hari,masa stop kt thailand ni jelah yg ada letih sikit,rasa tak sabar nk smpai bilik,nk mandi pastu nk rest tp tgh malam tu bgun juga teman kawan cr makan..kelebihan kapal international ni semua tmpt open 24hours,walaupun ada masa contoh dinner 6-9pm,after 9pm tu korang boleh pergi tingkat lain makan kt cafe2 yg ada,pun free juga,siap ada org main alat2 muzik lagi..kalau ada yg kena bayar dia akan tulis siap-siap.

Hari keempat

Utk lastday ni,diorang ada buat mini golf,wall climbing & aktiviti2 sport..ni hari terakhir kalau korang nk sauna,main gym,swimming,tgk matahari terbenam dan explore segala jenis makanan dr pelbagai negara yg ada dlm kapal ni..buat je apa yg korang nak,penat tu fikir nombor dua,enjoy kan diri kt sana,nt balik malaysia boleh rehat..sis smpai demam2 balik dari sana tau. malam hari terakhir tu ada dinner dgn captain,time ni kena pakai formal,prempuan pakai dress,lelaki pakai kot,tak pun kemeja..nombor meja korang ada tulis kt kad id,so masuk terus cr meja dan dduk,nt ada waiter dtg letak napkin atas peha,bg menu,dan menu dia adalah semua benda yg takde kt tmpt2 makan lain dlm kapal tu..ni pun free juga k ? habis je dinner malam tu ada majlis tari-menari,hahah,yg pergi dgn husben boleh lah feeling2 mcm atas kapal titanic,konon2 jack dgn rose..malam tu sis balik awal ke bilik sbb nk packing,esoknya nk balik,dh rindu dah kat family.

Hari kelima

8am Pagi2 dah smpai,so korang mmg kena bgun awal kalau xnk beratur pjg..kalau nk cepat,luggage semua bawa sendiri,so nt dah keluar boleh terus balik,takdelah berejam tnggu mana luggage korang tak smpai2 ? Ok,sekian utk perkongsian yg pjg ni,harap membantu lah mereka2 yg pm tanya psl cruise..kebersihan kt sini jgn risau,kapal ni macam hotel 5star,always bersih dan sepanjang atas kapal sis tak nampk pun sebarang jenis serangga atau haiwan,xtau lah kenapa dlm cerita titanic tu boleh ada tikus pula,hahaha..so macam mana nk booking?ok,korang boleh terus pergi laman web dia www.royalcaribbean.com..atau nk mudah pergi under travel agent,sbb diorang akan uruskan semuanya,nt dr jb diorang yg bawa masuk singapore smpai lah korang naik kapal dan nt korang balik keluar dr kapal pun diorang dh tunggu dh jemput korang balik.

Bajet

Harga tiket kapal: +-RM1000 seorang.
Duit belanja: Hanya guna RM200 untuk belanja di Thailand sahaja (boleh ikut bajet masing-masing).

Sumber: Fb Sara Damia