Isu makanan dan minuman halal sememangnya menjadi perhatian di negara ini sejak dulu lagi. Terbaru, ia semakin hangat diperkatakan apabila terdapat beberapa kedai makanan atau minuman yang tidak mempunyai tanda halal tetapi tetap menjadi pilihan orang Muslim tempatan.

View this post on Instagram

benda basic je. . kau tak nak, dah. . kalau dia berani makan situ, bermakna dia dah paham level halal haram mende dia makan tu. tak pernah lagi jumpa orang islam yg mmg saja2 cari mende haram nak makan. . sbb org islam bab makan terutamanya bab babi dan minyak babi ni mmg sensitif. . tapi bab yg lagi besar— mcm kapel, rembat barang jumpa, tak solat subuh, bulu mata palsu dan macam2 lagi— boleh je tak apa dia. . tauhu bergedil tepi jalan takde logo halal. tapi kita ok je. sbb kita anggap dia muslim. walhal berapa kali dah non muslim indo kena tangkap berniaga makanan konon pakai tudung. . there are non muslims yg berniaga adhering to halal food prep. dulu zaman kije limkokwing, zaman xde duit dulu, selalu je colleague aku suap nasi dgn kari mak dia buat. derang hindu. siap cakap awal2. amma xde masuk barang tak halal pun. . again; point aku— tak nak, dah. . org nak, jgn marah. . sebagai peniaga f&b, aku dah harung paperwork nak dptkan sijil halal. ingat siap dlm sehari ke? dan ingat proses semudah semak pekerja semua ic tulis agama islam ke. selain ingredients— kebersihan tempat proses kena tip top etc. submit itu submit ini. tunggu tunggu tunggu. . dan kat malaysia— TAK SEMESTINYA tak boleh start jual SELAGI logo halal tu xde. . boleh jalan dulu. tanya lah mana2 jabatan berwajib. ingredients halal. penyediaan halal. halal lah. . yg jadi isu adalah hati2 busuk yg suka memulakan artikel viral nak memusnah periuk nasi org. alasan agama; syiok ajak semua sama2 menunggang. . jgn insecure sgt la. tak boleh untung— niaga org dia kasi rentung. . mende la. . no pork no lard pun satu lagi jadi isu. perkakasan tak bersih, katanya. ha ah. mmg pearl bubble boba bagai tu boss dia bagi staff dia bancuh arak guna straw kau kat kedai dia. ape la. f&b ni KETAT GILERRR weh. bukan main bubuh. hadohh. . aku tak kisah kita nak buat awareness. tapi aku tak berkenan kekdah nak ajak benci-membenci ni. mende ni lalu kat feed aku. baca komen2— yihhh. letih. pesen tak pernah duduk luar. kalau ada pun tempat ramai muslim. tak merasa terpaksa masuk kedai order air dalam tin dgn roti cicah olive oil bodo je. itu pun dari botol minyak. . hergh. jgn baling hatred la. nanti org baling balik.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Penyanyi, Fynn Jamal, berkongsi pendapatnya mengenai isu tersebut melalui laman sosial Instagram, baru-baru ini.

Benda basic je. Kau tak nak, dah. Kalau dia berani makan situ, bermakna dia dah paham level halal haram mende dia makan tu. Tak pernah lagi jumpa orang islam yg mmg saja2 cari mende haram nak makan. Sebab org Islam bab makan terutamanya bab babi dan minyak babi ni mmg sensitif.

ohbulan.com

Tapi bab yg lagi besar mcm kapel, rembat barang jumpa, tak solat subuh, bulu mata palsu dan macam2 lagi boleh je tak apa dia. Tauhu bergedil tepi jalan takde logo halal. Tapi kita ok je. Sebab kita anggap dia muslim. Walhal berapa kali dah non Muslim Ido kena tangkap berniaga makanan konon pakai tudung.

There are non muslims yg berniaga adhering to halal food prep. Dulu zaman kije limkokwing, zaman xde duit dulu, selalu je colleague aku suap nasi dgn kari mak dia buat. Derang hindu. siap cakap awal2. Amma xde masuk barang tak halal pun.

Again, point aku, tak nak, dah. Org nak, jgn marah. Sebagai peniaga f&b, aku dah harung paperwork nak dptkan sijil halal. Ingat siap dlm sehari ke? Dan ingat proses semudah semak pekerja semua ic tulis agama islam ke. Selain ingredients, kebersihan tempat proses kena tip top etc. Submit itu submit ini. Tunggu tunggu tunggu.

Dan kat malaysia, TAK SEMESTINYA tak boleh start jual SELAGI logo halal tu xde. Boleh jalan dulu. Tanya lah mana2 jabatan berwajib. Ingredients halal. Penyediaan halal. Halal lah. Yang jadi isu adalah hati2 busuk yg suka memulakan artikel viral nak memusnah periuk nasi org. Alasan agama, syiok ajak semua sama2 menunggang. Jgn insecure sgt la. Tak boleh untung, niaga org dia kasi rentung. Mende la.

ohbulan.com

No pork no lard pun satu lagi jadi isu. Perkakasan tak bersih, katanya. Memang pearl bubble boba bagai tu boss dia bagi staff dia bancuh arak guna straw kau kat kedai dia. Ape la. F&b ni KETAT GILERRR weh. Bukan main bubuh.

Aku tak kisah kita nak buat awareness. Tapi aku tak berkenan kekdah nak ajak benci-membenci ni. Mende ni lalu kat feed aku. Baca komen2. Pesen tak pernah duduk luar. Kalau ada pun tempat ramai Muslim. Tak merasa terpaksa masuk kedai order air dalam tin dgn roti cicah olive oil bodo je. Itu pun dari botol minyak.

Jangan baling hatred la. Nanti org baling balik.

Sumber: IG Fynn Jamal