Kadangkala kita teringin untuk bercuti di luar negara berdua bersama rakan baik, kan? Cuma kita tidak tahu aktiviti apa yang sesuai mengikut bajet tertentu.

Jika anda sedang mencari itinerari untuk bestie, seorang pengguna Facebook, Hunneh Hamzah, berkongsi itinerari semasa pergi Euro Trip bersama rakan baiknya.

DISCLAIMER : INI BAJET YANG KAMI “SELESA”. NEVER SAID INI YANG PALING MURAH OR ANYTHING. JUST SHARING.

PENGANGKUTAN : RM 3905.40 SEORANG

EMIRATES: KL – LONDON and ROME – KL ( RM 2596.38 )
EUROSTAR TRAIN: LONDON – AMS ( 58€ ) RM 285.45
EUROLINES BUS: AMS – PARIS ( 18.70€ ) RM 91.22
SNCF TRAIN: PARIS – ZURICH ( 40.40€ ) RM 196.12
EASY JET: BASEL – BUDAPEST ( CHF72.65 ) RM 310.38
RYANAIR: BUDAPEST – ROME ( 16408 HUF ) RM 247.59
TRENITALIA: ROME – NAPLES – POMPEI -NAPLES – ROME ( 36.6 € ) – RM 178

AIRBNB : RM 2522.43 ( RM 1261.22 SEORANG )

LONDON: RM 290/2 NIGHTS
AMSTERDAM: RM 560/2 NIGHTS
PARIS: RM 404/2 NIGHTS
SWISS: RM 602/2 NIGHTS
BUDAPEST: RM 151.08/NIGHT
ROME: RM 515.35/3 NIGHTS

LAIN-LAIN
SIM CARD: RM 126.90
(Brand 3 bought from hello1010.my. Bagus sebab cover from dubai to europe. And laju!)
FOODS FROM MALAYSIA : RM 70

LONDON
OYSTER CARD 30£ ( RM 158 )
LONDON – BICESTER VILLAGE = 26.40£ (RM140)

AMSTERDAM
Amsterdam & Region Travel Ticket (red card)
TICKET 2 DAYS (26€) ( RM 124)

PARIS
MOBILIS 2 DAYS 7.5€X2 = RM 73

SWISS
SUPER SAVER PASS 104CHF + 18.40 CHF ( RM513)

BUDAPEST
24 HOUR BUDAPEST TRAVELCARD ( RM 25 )
BUDAPEST DOOR TO DOOR AIRPORT TRANSFER 19.5 € = RM 100
BUDAPEST CASTLE BUS = 7 € = RM34

ROME: BOUGHT SINGLE TICKET EVERYTIME FOR 1.5 €

ENTRANCE TICKET TO COLOSSEUM + ROMAN FORUM + PALATINE HILL = 12 € = RM 59

POMPEII: ENTRANCE CARD TO THE RUINS 12 € = RM 59

TOTAL: RM6491.66 +- SEORANG

SHOPPING
As for me, saya tetapkan untuk setiap negara saya spend 100 (currency masing2) untuk makan + souvenir. Tapi kalau jenis nda naga, ramping dan nda makan banyak mungkin boleh survive less than that. Kihkih. Souvenir murah only di london, paris and rome. Boleh dapat 1:1 pnya harga. Kalau tempat lain, merinding mak bulu roma ku membayar terutama swiss, macam mau nda mau ja sis hulur duit membayar.

Untuk shopping, bajet lebih2 untuk london, paris, ams sebab ada PRIMARK, BICESTER VILLAGE AND LA VALLE VILAGE. Kalau rakyat marhaen macam kita konfirm akan menggila di Primark. And jangan lah bawa baju banyak sangat dari malaysia. Boleh shopping di primark untuk ootd anda sebab murah gilsssss sistur went crazeyh. Kalau rakyat mau bajet have2 boleh la beli sebijik dua GUCCI di bicester village atau la vallee village sebab murah namatey!

MAKAN
For makan, wajib bawa makanan from malaysia. Tapi as for me, nda payah la bawa makanan merepek like jajan2 semua tu. Kami bawa makanan tin, maggie, spageti, macaroni. And sampai sana ada beli beras and telur. Boleh la sisss naga ni kenyang sipi2. Alhamdulillah dapat host airbnb yang either islam atau vegetarian. Senang hiduppp. Tapi saya nasihatkan. Jangan bawa telampau banyak. Sebab nanti di sana konfirm lagi banyak mau rasa makanan sana dari masak di rumahh. Makanan halal everywhereeeee sangattt banyakkkkk. So ended up ada few makanan kami x habis pun. Terpaksa derma ja dengan last airbnb. So antara makanan yang saya ingat and anda wajib cuba:

London: Poppies fish and chips
Amsterdam: Wok Inn (makanan cina halal ya Rabbi sedap)
Mannekenpis: kentang femes kenen di ams
Paris: xda makan luar sebab terlajak shopping. Tiba2 naga ni kuat pulak puasa x makan kalau xda duit.
Swiss: mostly makan di rumah sebab susah cari halal.
Budapest: Titiz Restaurant (sedap gila ya tuhannnn. Restoran istanbul tapi bukan yang biasa2 jual kebab semua. Segala baklava and turkish desserts adaa)
Rome: Luna Caprisse (Restoran arab tapi italian cuisine sangat sedap and menjadi)
Fresh Chicken near Vittorio Emanuelle metro station – Kari kambing nya sedap on another level i couldnt describe.
Wajib cuba gelato di mana2 kamu jumpaaa sebab sis x romanians la kalau xmakan gelato.

Nota: Tidak semua restoran arab/india yang jual2 kebab tu halal. Make sure ada tulis 100% halal. Sebab ada je yang bukan islam dorang2 tu, so yeahh. Berjaga2.

AIRBNB
-pastikan dekat dengan metro station. Tengok maps before book
-rajin baca review orang. Paling bagus kalau pilih yang SUPERHOST
-pilih yang boleh runding. Yang boleh flexible masa check in check out. Sebab ya la kadang kita sampai awal. Lambat. Make sure dorang jenis yang boleh tolak ansur untuk kita just drop luggage ka, tumpang mandi ja ka, tumpang luggage ka even after check out. Itu lah penting baca review orang2 dulu.
-pastikan ada mesin cuci, dryer and iron! Biar muka hodoh jangan busukkkk dan comot sistur.
-and pilih yang dorg x bagi extra charges untuk additional person.
-lagi best pilih airbnb dari hotel sebab kamu dapat access untuk whole apartment or rumah buat macam rumah sendiri tapi bayar harga bilik ja. Hebat bukan?

SOLAT
-di tepi-tepi kedai.
-masuk restoran arab tanya boleh tumpang solat ke tidak.
-keluar awal, balik rumah untuk solat atau keluar lepas zohor tunggu matahari naik sebab sejuk sangat.

Alhamdulillah berkat doa dari mama2 kami dua orang yang sangat risau, semua perjalanan kami dipermudahkan. Teda apa2 masalah langsung. Walaupun orang cakap europe ni banyak scammer, pickpocket apa semua. Tapi sikit pun kami xda kena. Orang try2 mau raba2 beg ka apa pun xda. Alhamdulillah. Syukur ya Allah. Mungkin muka sis ni ala2 x berbaloi mau di rompak itu lah x di kacau ahakssss. Paris tu orang cakap banyak itu ini, tapi smooth jaaa macam biasa jaaaa sis rasa. Syukur. Tempat lain lagi lah, selamat habissss. Rome pun orang cakap selevel Paris. Tapi alhadulillah, balik tengah malam pun selamat ja. So yeah, banyak2 berdoa dan bergantung pada Allah, inshaAllah dilindungi.

Okay sekian sedikit tips2 dari sistur. Kalau pasal tempat2 yang kami pegi tu, tu semua mungkin partner sis boleh buat itinerari lain. Atau boleh buat research sendiri sebab ya lah minat masing2 mau pegi mana2 kan. Sebab kami punya itinerari slow and santai habis sebab dua2 minat jalan2 tengok city and tengok orang.

Sumber: Fb Hunneh Hamzah