Bagi golongan wanita yang belum menopaus, mereka akan didatangi haid sekali pada setiap bulan mengikut kitaran masing-masing.

Ada di antara kita yang berharap tidak didatangi haid pada waktu tertentu kerana mahu beribadah. Berikutan itu, ada doa dan ayat yang boleh digunakan sebagai salah satu ikhtiar untuk mengerjakan ibadah seperti berpuasa, ibadah haji serta umrah.

Jika anda mengira kitaran dan waktu sepatutnya anda ‘uzur’ jatuh pada hari semasa mahu melakukan perkara yang tidak dapat dielakkan seperti perubahan waktu jadual perjalanan kapal terbang untuk menunaikan ibadah umrah atau haji, anda boleh mencari ikhtiar dengan membaca dan mengamalkan doa di bawah:

Doa & ikhtiar tangguh atau henti sementara haid 

Bacaan ayat & surah 

Ayat pertama, surah Al-Masad (Al-Lahab)

Baca dari ayat 38, Surah Yassin

Baca sebahagian ayat 44, Surah Hud

Surah Al-Ikhlas

Selawat ke atas Nabi

Antara waktu-waktu yang anda boleh baca doa serta ayat-ayat di atas:

  • Selepas kitaran haid terakhir.
  • Sebelum haid seterusnya tiba.
  • Selepas solat fardu.
  • Semasa hendak berangkat ke Tanah Suci.
  • Sepanjang berada dalam ihram.

Cara mengamalkan doa 

  1. Apabila selesai membaca ayat 1, 2 dan 3, tekankan lidah ke lelangit, tarik nafas dan tahan selama lima saat sambil berdoa (mohon dihentikan sementara haid sehingga ibadah haji atau umrah selesai) lalu dihembuskan ke dalam air.
  2. Diteruskan membaca surah Al-Ikhlas dan ketika berhenti pada setiap hujung ayat hendaklah disebutkan niatnya dalam hati contohnya, “Ya Allah, berhentikanlah darah ini” lalu ditiupkan dalam air.
  3. Diakhiri dengan membaca Selawat Nabi lalu dihembuskan ke dalam air kemudian dibuat minum. In Shaa Allah berkesan.
  4. Selain itu, boleh juga ditiupkan dan sapu sebanyak tiga kali pada bahagian ari-ari atau peranakan iaitu di bahagian atas dan bawah perut.
  5. Berdoalah dengan seikhlas hati dan bersungguh-sungguh kerana segala yang berlaku adalah dengan izin Allah SWT. Jika Allah mengizinkan, kitaran haid akan tertangguh sehingga ke suatu masa yang dikehendaki.

Doa penamat 

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mengampil pil tahan haid yang boleh didapati daripada doktor selain berdoa. Apa saja cara kita boleh ikhtiarkan tapi mestilah digunakan untuk sebab-sebab munasabah.

Sumber: Hijabista