Penyanyi terkenal, Black atau nama sebenarnya Hanifah Md Hanafiah, 32 tahun, menghadiahkan banglo dan tiga chalet D’ Sawah Chalet yang bernilai kira-kira RM200,000 untuk kedua ibu bapanya di Kupang, Baling, Kedah.

Difahamkan, rumah-rumah itu dibina di atas tanah milik bapanya sendiri selepas mengambil keputusan untuk menetap di kampung.

“Pada awalnya, kedua ibu bapa menetap di rumah yang saya belikan untuk mereka di Cheras. Selepas lebih lapan tahun tinggal di situ, mereka ambil keputusan nak ‘settle down’ di kampung pula,” ujarnya.

“Kebetulan ayah ada tanah di sana, jadi saya bina rumah untuk mereka. Proses pembinaan bermula beberapa bulan lalu dan siap sepenuhnya pada hujung Ramadan baru-baru ini. Alhamdulillah, sekarang mereka sudah duduk di situ,” jelasnya.

“Ia akan menjadi sumber pendapatan mak dan ayah di kampung. Pembinaan chalet ini sejak dua tahun lalu. Walaupun terdapat beberapa bahagian lagi yang belum siap, tapi sudah mula beroperasi,” katanya sambil menambah chalet yang dibina mempunyai pemandangan sawah padi.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dengan nikmat dan rezeki yang diperoleh. Bagi saya, tak ada ruginya jika kita berbakti kepada kedua ibu bapa. Insya-Allah, akan ada saja rezeki lain untuk kita,” tambahnya.

“Dalam masa sama, saya nak berterima kasih kepada isteri yang banyak membantu melancarkan lagi kerjaya seni saya. Keluarga kecil yang ada ini juga rezeki buat saya,” sambungnya.

Sumber: Harian Metro