Kita sedia maklum bahawa jutawan kosmetik tempatan, Datuk Seri Aliff Syukri, dikatakan mempunyai kemelut rumahtangga bersama isterinya, Datin Seri Nur Shahida, sejak beberapa bulan lalu.

Walau bagaimanapun, pasangan terkenal itu dilihat telah pun berdamai dan Shahida tidak dapat menahan kesedihan dan mengalirkan airmata, baru-baru ini.

View this post on Instagram

smua orang nak bahagia dalam perkahwinan setuju tak?? kalau setuju komen di bawah?? . . Bagi abang nak berkahwin itu amat mudah tetapi nak mempertahankan perkahwinan itu bukan satu perkara yang mudah banyak dugaan cabaran dan kesabaran.. yang perlu dilalui.. Pergaduhan dalam perkahwinan itu memang normal apatah lagi kami adalah pasnagan kontra dari smua sudut.. siapa yang tak pernah bergaduh dalam rumah tangga sy pasti smua pernah .. begitu juga sy..itulah lumrah kehidupan cuba bayangkan dua kepala yg dilahirkan berbeza perut,nak hidup sekali sampi kemati… mungkin rambut sama hitam hati lain-lain dan didikan keluarga pun berbeza beza,pendapat dan ego..sedangkan dengan ayah dan mak pun kekdang kita tidak sependapat … dan kadang kala mahu bergaduh… inikan pula suami isteri … orang yang belum berkahwin mungkin tidak akan faham apa yang abang rasa ini.. bagi abang dlm perkahwinan berhenti mencari kesalahan masing- masing kadang kala tak semua benda kita betul… . . . tak guna pun kalau Kita cari siapa betul atau siapa yang menang ??pokok pangkalnya kita cari titik keserasian untuk memperbetulkan keadaan dan yang paling penting kita kena tahu syurga isteri tetap bawah kaki suami tapi suami pun kena pandai main peranan lah ..jangan pula disebabkan syurga kat bawah kaki suka hati saja nak pijak isteri begitu juga dengan isteri kadang kala isteri ini kena lah belai dan faham suami..jgn suami buat baik.. dipijak kita pula Kesimpulannya tak pernah ada benda yang sempurna dalam Hidupan maklumlah kita bukan hidup dalam syurga kalau semua sempurna.. itu namanya syurga ..Apa pun terima kasih kepada semua yang mengambil berat tentang hubungan kami sekeluarga.. terima kasih doa kalian smua.. syukur alhamdulillah segalanya telah berdamai sebab apa?? yang berlaku ini biarlah kami sahaja yg tahu.. kami dua dua salah dan kami akan betulkan kesalahan kami..apa pun saya sayang awak sampai mati @shahidadherbs dan family kita❤️ dan lagu #cubabahagia itu sy ciptakan sempena kisah sedih saya yg bergaduh hanpir 3bulan?

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

“Terima kasih Allah.. kerana masih sayangkan family ni, semua orang nak bahagia dalam perkahwinan setuju tak? kalau setuju komen di bawah,” tulis Aliff di akaun Instagram miliknya.

Bagi abang nak berkahwin itu amat mudah tetapi nak mempertahankan perkahwinan itu bukan satu perkara yang mudah banyak dugaan cabaran dan kesabaran yang perlu dilalui. Pergaduhan dalam perkahwinan itu memang normal apatah lagi kami adalah pasnagan kontra dari smua sudut. Siapa yang tak pernah bergaduh dalam rumah tangga sy pasti smua pernah. Begitu juga sy. Itulah lumrah kehidupan cuba bayangkan dua kepala yg dilahirkan berbeza perut, nak hidup sekali sampi ke mati. Mungkin rambut sama hitam hati lain-lain dan didikan keluarga pun berbeza beza, pendapat dan ego. Sedangkan dengan ayah dan mak pun kekadang kita tidak sependapat. Dan kadang kala mahu bergaduh. Inikan pula suami isteri. Orang yang belum berkahwin mungkin tidak akan faham apa yang abang rasa ini. Bagi abang dlm perkahwinan berhenti mencari kesalahan masing-masing kadang kala tak semua benda kita betul.

Tak guna pun kalau Kita cari siapa betul atau siapa yang menang?? Pokok pangkalnya kita cari titik keserasian untuk memperbetulkan keadaan dan yang paling penting, kita kena tahu syurga isteri tetap bawah kaki suami tapi suami pun kena pandai main peranan lah. Jangan pula disebabkan syurga kat bawah kaki suka hati saja nak pijak isteri, begitu juga dengan isteri kadang kala isteri ini kenalah belai dan faham suami. Jgn suami buat baik. Dipijak kita pula.

Kesimpulannya, tak pernah ada benda yang sempurna dalam hidup. Maklumlah kita bukan hidup dalam syurga kalau semua sempurna. Itu namanya syurga. Apa pun terima kasih kepada semua yang mengambil berat tentang hubungan kami sekeluarga. Terima kasih doa kalian smua. Syukur Alhamdulillah segalanya telah berdamai sebab apa? Yang berlaku ini biarlah kami sahaja yg tahu. Kami dua-dua salah dan kami akan betulkan kesalahan kami. Apa pun saya sayang awak sampai mati @shahidadherbs dan family kita dan lagu #cubabahagia itu sy ciptakan sempena kisah sedih saya yg bergaduh hampir 3 bulan.

Ada betulnya juga apa yang dikatakan oleh Aliff itu. Mungkin pasangan suami isteri di luar sana yang sedang mengalami situasi sama seperti Aliff Syukri boleh mengikuti nasihat dan tips yang diberikan. Bak kata pepatah, “buang yang keruh, ambil yang jernih”.

Sumber: Gempak & IG Aliff Syukri