Tidak kisah di negara mana pun, pasti ada tabiat warganya yang negatif dan juga positif. Tabiat yang tidak baik seeloknya diubah agar imej sesebuah negara lebih cantik di mata orang ‘luar’ yang datang ke negara kita.

Ini adalah 10 tabiat orang kita yang perlu kita ubah:

1. Membuang Sampah Ke Luar Dari Kenderaan

Gambar: wordpress

Pasti ramai yang berhadapan dengan situasi begini atau ramai yang turut melakukan tabiat yang sama. Bukan sahaja perkara ini turut menjadi ‘ngomelan’ di sosial media, tetapi ia dikhuatiri sukar diubah kerana bakal diwarisi oleh anak-anak yang melihat tindakan berkenaan.

2. Berebut masuk lif/tren

Gambar: Harianmetro

Cara yang betul kita menunggu giliran memasuki lif atau menaiki tren adalah dengan menunggu penumpang atau orang untuk keluar dahulu dari lif atau tren. Kemudian, selepas semua sudah keluar barulah tiba giliran anda untuk masuk ke dalam lif atau tren.

3. Suka Baca “headline” Sahaja

Gambar: Finishyourthesis

Menarik juga mengenai tabiat ‘baru’ ini, apabila ramai yang terburu-buru melenting tanpa mengetahui kejadian sebenar. Ini disebabkan tabiat hanya membaca tajuk berita di media sosial tanpa membaca laporan penuh sesuatu berita. Tidak salah kalau luangkan seminit dua untuk membaca dan memahami tanpa melenting secara melulu.

4. Kongsi Masalah Peribadi Di Media Sosial

Gambar: Techadvisor

Media sosial kadangkala menjadi diari atas talian tanpa disedari kita semua. Namun, berhati-hati tidak semua perkara peribadi boleh dikongsikan kepada orang ramai. Bukan apa, selain ia bagai ‘membuka pekung di dada’ ia juga boleh menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan ramai.

5. Menggunakan Lorong Kecemasan

Gambar: Therakyatpost

Penggunaan lorong kecemasan sudah diperbincangkan ramai sebelum ini. Malah beberapa tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab sempat juga dirakamkan oleh beberapa individu. Kepada mereka yang masih melakukan perkara ini diharap berubah, kerana kerjasama anda memberi kebaikan kepada mereka yang memerlukan.

6. Kurang Senyuman

Gambar: Kashoorga

Dahulu Malaysia sangat dikenali sebagai negara yang murah dengan senyuman, namun sejak akhir-akhir ini, kita hanya menghadiahkan senyuman kepada individu yang kita kenali. Cuba kita amalkan cara positif orang barat yang sering mengucapkan ‘hello’ dan ‘selamat pagi’ kepada sesiapa sahaja yang mereka jumpa sebagai tanda ramah.

7. Bergurau Tentang Kelemahan Orang Lain

Gambar: Crosswalk

Bergurau tentang kelemahan dan paras rupa orang sememang sudah menjadi tabiat berzaman orang kita. Kadangkala perkara itu boleh menimbulkan salah faham dan akhirnya mencetuskan pergaduhan. Apa kata kurangkan melihat setiap kelemahan orang sebagai satu jenaka, terima setiap apa pun perkara sebagai ciptaan terindah Yang Maha Esa.

8. Bergaduh Kerana Fahaman Politik Berlainan

Gambar: Absolutesoulsecrets

Sejak akhir-akhir ini, rakyat Malaysia sering mengutarakan pendapat tentang politik. Sudah tentulah kerana isu berkenaan merupakan perkara yang sering menjadi tumpuan ketika ini. Kalau boleh jangan menjadikan fahaman politik sebagai punca pergaduhan sehingga menyebabkan kita kehilangan kawan dan saudara mara.

9. Parkir Secara “Double Park”

Gambar: Malaymail

Meletakkan kereta di belakang kereta orang, itu merupakan satu pandangan biasa di negara kita. Walaupun ada petak parkir yang kosong, ada juga yang masih sanggup untuk ‘double park’. Walaupun sekejap urusannya, belajarlah untuk meletakkan kereta di pakir yang disediakan. Jangan pula di ruang OKU ya.

10. Kerusi Hanya Untuk Beg Tangan

Gambar: Theteacherdiva

Sudah menjadi kebiasaan, beg tangan atau beg yang dibawa akan mendapat tempat duduknya sendiri. Perkara berkenaan sekaligus menyebabkan ramai yang tidak dapat duduk kerana kepentingan diri kita sendiri. Paling mudah, sekiranya ada yang berperangai begitu, anda tegur dan minta untuk dikosongkan kerusi berkenaan dari beg tangan sesiapa supaya ada pihak yang boleh duduk.

Sumber: Awani