Baru-baru ini, telah tular kes samun seorang wanita di stesen MRT di Cheras. Berikutan dari kes tersebut, 6 buah stesen MRT ‘hotspot’ telah dikenalpasti oleh Prasarana berdasarkan kes jenayah yang berlaku di lokasi tersebut.

Kes samun yang berlaku baru-baru ini di MRT Cheras

6 STESEN MRT HOTSPOT

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, sebuah pasukan petugas khas akan ditubuhkan dan ditempatkan di stesen MRT terutamanya di 6 stesen MRT ‘hotspot’ iaitu

1. Taman Mutiara Cheras
2. Batu 11
3. Bukit Bintang
4. Maluri
5. Kajang
6. Pertama Cheras

Pasukan petugas khas untuk ditempatkan di kawasan berikut akan dibentuk daripada 1,300 anggota polis bantuan yang sedia ada yang tidak memakai pakaian seragam serta akan membuat rondaan di 115 stesen MRT.

Langkah Keselamatan Akan Ditingkatkan

Menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, “Selepas insiden samun yang berlaku minggu lepas, pihak Prasarana mengambil langkah berjaga-jaga dan menambah anggota polis bantuan yang akan menjalankan rondaan dengan lebih kerap di sekeliling stesen sepanjang hari.”

“Mana-mana pengguna MRT yang memerlukan khidmat pengiring daripada anggota polis bantuan yang berpakaian seragam untuk mengiringi mereka ke kawasan parkir boleh meminta bantuan daripada mereka,” tambah Anthony Loke menerusi laporan Astro Awani.

Gambar: Buravi

Kementerian Pengangkutan juga akan memberikan lebih fokus untuk menambahbaik ciri-ciri keselamatan di semua stesen pengangkutan awam bagi mengembalikan keyakinan penumpang-penumpang wanita terhadap keselamatan di tempat-tempat berkenaan.

“Pihak Prasarana dan KTM memastikan sistem lampu di fasiliti parkir di ‘Park and Ride’ adalah lebih baik dan tidak gelap gelita pada waktu malam.

“Buat jangka masa panjang, ciri penambahbaikan yang kita ingin laksanakan adalah keselamatan melalui tambahan litar untuk pemantauan yang lebih baik atau penambahan anggota,” tambahnya.

Sumber: Sirap Limau